• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Βοήθεια για το σταυρόλεξο Εκτύπωση E-mail
ΔΡΑΣΕΙΣ - ΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
Τρίτη, 29 Ιανουάριος 2013 19:08

Η πόλη μέσα από τα ονόματα της

Χαλκίδα
Την ονομασία της η πόλη την πήρε από το χαλκό, ενώ ο μύθος θεωρεί ότι την ονομασία της η πόλη την πήρε από την κόρη του ποταμού - θεού Ασωπού και της Μεθώνης, Χαλκίδα. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι το όνομα προείλθε από την φοινικική λέξη «κάλχη».

Οδός Χαλκιδικής

Οι Χαλκιδέοι έστειλαν αποστολές προς τα Βόρεια και ίδρυσαν εκεί αποικίες. Από αυτούς η χερσόνησος της Βόρειας Ελλάδος ονομάστηκε  «Χαλκιδική»

Οδός Ληλαντίων
Πήρε το όνομα της από το Ληλάντιο Πεδίο.Είναι μια κοιλάδα ανάμεσα στην Χαλκίδα και στην Ερέτρια, την οποία διασχίζει ο Λήλας.Τον 8ο αιώνα η Χαλκίδα και η Ερέτρια συγκρούστηκαν για τον έλεγχο του Ληλάντιου πεδίου. Η παράδοση ανέφερε ότι νίκησαν οι Χαλκιδείς.

Οδός Ελεφήνορος

Ο Ελεφήνορας ήταν  ακόλουθος του Άρη,  γιός του Χαλκόδοντα. Ήταν ο αρχηγός στους γενναίους Άβαντες στον τρωικό πόλεμο.

Συνοικία Κάνηθος

Κάνηθος είναι η αρχαία ονομασία.Ο Κάνηθος ήταν βασιλιάς, γιός του Άβαντος.

Οδός Χαλκόδοντος
Ο Χαλκόδοντας ήταν αρχαίος Ευβοιώτης, πατέρας του Ελεφήνορα.


Περιοχή Καμάρες
Ρωμαϊκό υδραγωγείο της πόλης της Χαλκίδας. Με το όνομα Καμάρες ονομάζεται και η γύρω περιοχή.

Οδός Αρεθούσης
Η μυθολογία λέει πως ο Αλφειός, ένας νέος, ερωτεύτηκε τη νύμφη Αρέθουσα, την οποία τιμούσαν ιδιαίτερα οι Χαλκιδαίοι, αλλά εκείνη  δεν ανταποκρίθηκε  στον έρωτα του. Τότε ο Αλφειός ζήτησε βοήθεια από την θεά Αφροδίτη. Η θεά του έρωτα τον μεταμόρφωσε σε ποταμό. Η Αρέθουσα και ο Αλφειός ενώθηκαν μέσω του υγρού στοιχείου στην Ορτυγία.

Συνοικία Φοίνικες
Αρχαίος λαός με τον οποίο οι Χαλκιδαίοι έκαναν εμπόριο. Από αυτούς πήραν οι Έλληνες το αλφάβητο και το προσάρμοσαν στη γλώσσα τους. Σε αυτήν τη συνοικία βρίσκεται το σχολείο μας.

Οδός Αβάντων

Πήρε το όνομά της από τους Άβαντες, που ήταν πρωτοελληνικό φύλλο το οποίο ζούσε στην Εύβοια. Οι Άβαντες εγκαταστάθηκαν στον ελληνικό χώρο στα τέλη της 3ης  π.Χ. χιλιετίας και το πρώτο όνομά της Εύβοιας ήταν Αβαντίς. Οι Άβαντες πήραν το όνομά τους από το μυθικό Άβαντα. Ξύριζαν το μπροστινό μέρος  του κεφαλιού τους και άφηναν μακριά μαλλιά πίσω. Από αυτή την κόμμωση ονομάζονταν «όπισθεν κωμόοντες». Συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο με σαράντα πλοία και με αρχηγό τον Ελεφήνορα .

Βιβλιογραφία
Μαραβελέας Γ., Ο τρωικός πόλεμος, ΔΕΚ/ΓΕΣ, Αθήνα 1984
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica  τόμοι 1, 33, 52
Εγκυκλοπαίδεια Πατριδογνωσία, τόμος 10ος
Καραπασχαλίδου Αμ. , Χαλκίδα, η προσωπογραφία της πόλης, μεσ?  από την οδική ονοματοθεσία της, εκδ. TEC S.A., Xαλκίδα 2012